30 Nov 2009

KAKO SE JE ZACELO...

Z ustvarjanjem se ukvarjam že od kar pomnim. Že v otroštvu sem šivala na šivalni stroj, ker mi je mama to dovolila, čeprav so jo skušale njene prijateljice odvrniti od tega. Menile so, da bom uničila blago, pokvarila šivalni stroj, … Ona je vedno rekla, da enkrat bom naredila napako, potem bom pa že znala narediti željeno stvar. Najprej sem šivala bolj enostavne stvari, potem pa tudi oblekice za punčke, pozneje pa tudi zase. Imam sestro dvojčico, doma pa smo bili bolj revni, zato sva si v petem razredu zašili tudi krilo in bluzo. Dobro se spomnim, da je mama najprej pogledala, kakšen je izdelek iz narobne strani, in ker je vse "cvetelo", je to pošteno skritizirala, jaz pa sem se zagovarjala, da se tega ne vidi. Tudi ovratnik na bluzi je stal postrani. Te napake mi je mama pomagala odpraviti. Za to izkušnjo sem ji hvaležna, in sicer predvsem zato, ker mi je dovolila in zaupala. Tako sva se s sestro naučili tudi drugih ročnih spretnosti.
Po poklicu sem vzojiteljica. V šoli smo veliko ustvarjali, risali, šivali, zato so mi bile moje sposobnosti in znanje v veliko pomoč.
Ko sta bila moja otroka še majhna, sem neizmerno uživala, ko sem zašila oblačila za posteljico, voziček, jima spletla odejico ... Ideje sem dobivala v različnih revijah, ki pa jih nisem v celoti posnemala, ker mi kopiranje nikoli ni bilo všeč. Vedno sem stremela za tem, da je bil moj izdelek drugačen od drugih.

Kako sem pričela z šivanjem in ustvarjanjem odejic?

V bistvu je bil to splet okoliščin. Ko je moja mala sestrična pričakovala dojenčka, me je prosila, da naj ji zašijem odejico, ki bo po barvah usklajena z vozičkom. Seveda sem ji ustregla, saj je bila to lepa priložnost, da ji tako podarim za otroka nekaj posebnega, poleg tega pa se mi ni bilo treba še ubadati z mislijo, kaj kupiti za darilo.
Tako danes z veseljem ustvarjam, sprejemam naročila in uživam pri delu. Želim si, da bi imela več časa, ker je moja služba še vedno na prvem mestu.
Moja hči Vita mi je včasih izrezala kakšno aplikacijo. Zdaj pa vse naredim sama, ker je bila sprejeta na študij oblikovanja v Londonu. Ker je to velik finančni zalogaj, sem zelo vesela, če pride kakšen kupec. Delo je zelo zamudno, porabim veliko časa za izdelavo. Pri vsaki odejici uživam in sem vesela, ko je narejena.
Tukaj pa bom objavila vse izdelke, ki jih izdelujem, poleg njih pa tudi tiste, ki sem jih naredila pred leti.

Vesela bom vsakega nasveta, vzpodbude pa tudi dobronamerne “graje”.